Ağda hangi tür yönlendirme protokolleri kullanılır ve bunlar ne işe yararlar? (1 Viewer)

Kharoon Online

AhmetTR

Yarasa.NET FOUNDER
Admin
Katılım:11 Haz 2022
Mesajlar:156
Tepkime puanı:14
Puanları:161
Silkroad Online, Metin2
AhmetTR#0021
Ağda, bir yönlendirme protokolü, ağdaki bilgisayarların birbirlerine nasıl ulaşacağını belirler ve yönlendirme tablosunu günceller. Bu protokoller, ağda veri trafiğinin daha hızlı, daha verimli ve daha güvenli bir şekilde akmasına yardımcı olur. Aşağıda, en yaygın olarak kullanılan ağ yönlendirme protokolleri açıklanmıştır:

  1. OSPF (Open Shortest Path First): OSPF, IP tabanlı ağlarda kullanılan bir iç yönlendirme protokolüdür. Bir ağda birden fazla yönlendirici kullanılıyorsa, OSPF, yönlendirme tablosunu dinamik olarak oluşturur ve ağdaki her bir yönlendiricinin durumunu takip eder. Bu sayede, en kısa yolu belirleyerek veri trafiğini hızlandırır.
  2. BGP (Border Gateway Protocol): BGP, internet üzerinde kullanılan bir dış yönlendirme protokolüdür. BGP, internet servis sağlayıcıları ve büyük kuruluşlar arasında kullanılır. Bu protokol, internet üzerindeki en kısa yolun belirlenmesini sağlar.
  3. RIP (Routing Information Protocol): RIP, bir ağdaki yönlendiricilerin arasında kullanılan bir iç yönlendirme protokolüdür. Bu protokol, yönlendirme tablolarını güncellemek için düzenli olarak yönlendirme bilgisi yayınlar.
  4. EIGRP (Enhanced Interior Gateway Routing Protocol): EIGRP, Cisco ağ donanımı tarafından kullanılan bir iç yönlendirme protokolüdür. EIGRP, OSPF gibi bir link durum protokolüdür ve OSPF'den daha hızlı bir yönlendirme algoritması kullanır.
  5. IS-IS (Intermediate System to Intermediate System): IS-IS, OSI modelindeki ikinci ve üçüncü katmanlarda kullanılan bir iç yönlendirme protokolüdür. IS-IS, OSPF gibi bir link durum protokolüdür ve ağda en kısa yolu belirler.
Bu protokoller, ağda yönlendirme işlemlerini hızlandırmak ve ağın verimliliğini artırmak için kullanılır.
 

Users who are viewing this konu

Üst